Hvorfor dreper vi mennesker dyr for å få MAT (eller pels) ?

Noen filosoferende betraktninger!

HVEM bestemmer HVILKE liv som er verdt å leve? Eller hvilke liv som er verdt å BESKYTTE og LINDRE livsløpet til?

Nå er det mink i små bur som folk går i demonstrasjonstog for. I utgangspunktet mener jeg at dyr som blir drept pga at vi ønsker pelsen deres, ikke er mer/mindre verdt enn dyr vi dreper fordi vi trenger kjøttet deres som mat. Apropos det, er det umulig å spise kjøttet til minken? Eller reven? Sauen er jo et bra eksempel, der bruker menneskene kjøttet til mat og ulla til klær. Sauen er nok litt "heldig" siden den produserer ny ull etter at vi har "høstet", så den får leve lenger enn dyr som bare er leverandør av bare pels.

Er det fordi minken er større enn en kylling at det er så ille at nettopp minken har det vondt? Har dyr sjel? Er kyllingens sjel i såfall mindre verdt enn minkens? Tar en sjel noe plass i det hele tatt? Har også ei flue sjel? Eller en gullfisk i en liten glassbolle?

Har et menneskefoster noe verdi? Er DET et liv verdt å beskytte? Når tar en sjel plass i noe som lever? Før eller etter fødselen? Jeg er ingen kjempende abortmotstander, siden jeg håper folk tar sine egne etiske valg, og at disse valgene ikke kommer lett.

Jeg tenker at hvis dyrene, enten de lever i vannet, på landejorda eller i luften, er "gitt" oss (som noen mener) fordi vi ikke skal sulte, så de vel også gitt oss fordi mennesker i kalde områder av verden ikke skal fryse ihjel? Da er det kanskje ok for mennesker på Grønland og i Alaska og Sibir å kle seg i pels? Det er derimot kanskje umoralsk for en "fin frue" i et varmt land å bære pels kun fordi det er kjent for å vise rikdom. Eller for en ung og hipp jentunge for den saks skyld, som "bare" ønsker å følge moten. 😉

Hvis det er greit å drepe dyr for å få menneskeføde, hvorfor spiser vi så få av dyreartene? Grisen og kua kunne trengt litt avlastning kanskje? I India er kua hellig, vi spiser den. Hvorfor bruker vi forresten så lite kuskinn? De er jo flotte å ha på gulvet. Vi kunne vel dekket halve Norge med kuskinn. Men de varmer vel ikke nok. Selskinn varmer! Men det er færre seler og dermed er det opprør hvis noen dreper disse dyrene pga skinnet. Eller hvalen pga mat. Tenk hvilken nytte det ville være av hvalskinnet hvis vi fant bruksområde for det. Og går det an å spise selkjøtt? Aldri hørt om det. EN hval er EN sjel! Avhengig av din forståelse av sjel. Tenk hvor mye mat vi får av en sjels lidelse ved å drepe en hval. Hvor mange sjeler må ikke lide hvis vi skal fylle opp den kjøttmengden (sjelssmengden) med kyllinger? Tenk på DEN du! Hvalen svømmer i tillegg fritt og lider ikke før i drapsøyeblikket. Oppdrettskyllingen lider tross alt fra egget klekkes til vi dreper den. Om den ikkje lider, lever den iallefall ikke fritt, som den var tenkt til fra naturens side. Og den blir heller ikke begravet i hagen og vist ære og takknemlighet som våre kjæledyr, hunden og katten.  Neida. oppdrettskyllingens døde kropp blir plukket opp og kastet i ei bøtte. Ingen ritualer eller minneord involvert. Kyllinggårdens (eller minkgårdens) krig minner forresten litt om krigshandlinger med mennesker involvert, der har en også sett døde kropper i hauger. Skinn og hud revet opp, synlig bod og sår. I hver kropp bor det en sjel, menneske eller dyr. Eller om du velger kalle det noe annet enn sjel, så finn ditt eget ord. Men ingen som har kjent en hund eller katt, er i tvil om at de har sin helt egen personlighet. Derfor er det ofte vondt for små barn på gårder når sauen, geita, grisen eller kua må bøte med livet for at folkene på gården skal få mat eller inntekter. Men så lærer de små barna å innrette seg etter samfunnets normer. Dvs å godta hvilke dyreliv (eller menneskeliv) som er verdt å respektere mens de lever.

Er det "synd på" oppdrettslaks? Den får ikke svømme fritt rundt i havet, følge sitt livsløp, som sine frie frender. Har oppdrettslaks sjel? Er det ikke synd på oppdrettslaks fordi vi ikke så tydelig SER at den har det vondt? "Ser" med vår lille menneskelige forståelse. Er et sår på skinn eller pels så MYE verre enn et usynlig sår i sjelen. Hvis det finnes sjel i alt som er levende.

Og HVEM skal bestemme hvem som er noe VERDT blant dyr og mennesker? Hvem går i demonstrasjoinstog for mennesker med Downs Syndrom, med tunge psykiske lidelser og seksuelle avvik. Avvik? Hvem bestemmer forresten når ting blir et avvik? Hvor går grensen?

Og er et menneske med master- eller doktorgrad mer verdt enn et menneske uten akademisk utdannelse, siden førstnevnte kan yte mer i samfunnet? Yte mer på en måte som blir vedsett av andremenensker. Er minken dermed mer verdt å kjempe for enn oppdrettslaksen, siden minken gir oss dette synlige, vakre, myke, gode og varme beviset (statussymbolet) på at vi har drept den? Laksen gjør oss jo bare mette i magen, den lille søte, gule kyllingen også. Som vi feirer ved å pynte huset med hver påske. Kan ikke huske å ha vært redd for å innrømme at jeg har spist laks og kylling. Har du vært redd for å innrømme det? Du har sett bilder og film fra kyllingfarmene, har du kke? Den daglige rutinen med å gå og plukke døde kyllinger i ei bøtte? Må passe på å ikke tråkke ihjel noen små gule nøster underveis. Så veldig gule er de heller ikke, mer skittenbeige.

HVEM skal bestemme hva som er verdt å rope høyt om? Og ER det mulig å skaffe verdens folk mat mot sult og pels mot kulde uten å behandle de som gir oss dette på den grusomme måten vi gjør. LITT av en måte å vise takknemlighet til naturen på!

HVILKET LIV er mest verdt, minken, grisen, laksen, kyllingen? Noen spiser hund, det blir ropt opp om som noe grusomt hos oss her i Vesten. Men VI i vesten har hund som underholdning, katter også, og dreper dem når det ikke passer oss å ha dem lenger. Er DET bedre, er det noe å være stolt av? Varmer forresten hunde- og kattepels? Tror det, de flyr jo ute nattestid og vinterstid. Kan denne pelsen brukes istedenfor minkens? Eller i tillegg til. Er DET en tanke noen tør å tenke.

Menneskene hiver seg som regel på den klagebølgen somn er IN for tida, uten å tenke selv. Det er trygghget i å jage i flokk! TENK SELV! Ikke vær så feig! Kanskje setter du fredagskyllingen i halsen? For ikke å snakke om alle egg du bruker i kaker og omeletter, eller til søndagsfrokosten. 😉 Men kanskje like greit for det lille embryo'et inni egget å slippe å bli født? Da slapp iallefall dette lille livet å slite med en overfylt kyllinggård og istedet bli pellet som død opp i ei bøtte av en kyllingbonde. Hvis et menneskefoster er liv, så er vel også et kyllingembryo et liv? Menneskefoster blir jo f eks valgt bort fordi noen mener de når de er utenfor moras kropp ikke vil få noe godt liv, enten fordi det har Downs Syndrom der inne i magen eller fordi foreldrene ikke kan, vil, orker eller får lov til å ta vare på det.

Ja, IKKE vet jeg, så nå får du tenke videre selv, uten forstyrrelse fra meg. Men ikke bare blindt følg strømmen. Vær så snill! Det er feigt og historieløst og ikke til hjelp for verken dyr eller menensker. Uten nye tanker blir det ingen endring. Andre enn de som utnytter nettopp denne egenskapen hos oss mennesker! Noen tenker, andre setter tilogmed tanker ut i handling! DISSE menneskene er de vi virkelig trenger flere av. Så lenge de omsetter tankene til gode og nyttige handlinger, selvfølgelig.

Noen påstår tilogmed at planter har sjel! Men den skal jeg ikke dra videre. Og til den som lurer, ikke noe av dette er mine MENINGER, det er mine FILOSOFERINGER. <3 Jo mer jeg filosoferer, jo mer usikker blir jeg. På alt. Håper derimot du er skråsikker på alt i ditt liv, så slipper du å bry deg med å tenke over slikt som ikke passer inn i din  livsstil eller ditt sosiale nettverk. DA kan du jo helt trygt spise, drikke og forbruke pels og andre av jordas ressurser (vann ?) i hellig overbevisning om at DU er en av dem som GJØR RETT!

God helg! og SKÅL! Noen skal vel tilogmed på julebord denne helgen. 🙂

 

 

 

Og, JA, jeg har pels. Men dessverre tør jeg nesten ikke bruke den lenger, selv om musklene skriker etter dens varme omfavnelse når det er kuldegrader. <3 Jeg kjøpte den brukt for få år siden, nettopp for å lindre muskelsmerte utendørs om vinteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.