Å jakte rettferdighet…

Jeg er en av mange som er opptatt av rettferdighet. Men er den kampen kanskje tapt før den har kommet i gang? For hva er rettferdighet?  Det kommer vel an på øyet som ser, følelseslivet og intelligensen til den enkelte og ikke minst omstendighetene rundt. Leste en artikkel om Israel og Palestina. Den konflikten der har jeg liksom aldri fått helt taket på. Går helt surr i argumenter og fakta. Og hvem skal en tro på, når en selv ikke klarer å få det store overblikket? Overskriften på nevnte innlegg var noe ala 'Rettferdighet kommer før fred. Uten rettferdighet, ingen fred.'

Det er da en skjønner at det aldri blir fred i verden. For HVEM skal det være rettferdig for??? Når vi er så forskjellige inni, men må forholde oss til EN verden, så kan det ikke bli rettferdig for alle. Det sier seg selv.

Kanskje jeg en dag kan klare å gi slipp på min private jakting etter rettferdighet. Det ville vært deilig! Og det må være et godt mål å ha. Det eneste en kan gjøre med konflikter er å endre sin innstilling til det, har jeg lest. Det er nok veldig sant. Jeg, og mange med meg, blir veldig provosert hvis vi blir misforstått, beskyldt for noe vi IKKE har gjort eller IKKE har ment, hvis andre tar æren for det vi faktisk HAR gjort og alle slike dagligdagse ting. Rettferdig skal det være! I opinionsundersøkelser (hvor kom det ordet fra...) er ofte svaret folk gir at rettferdighet er noe av det som betyr mest.

Føler vi oss urettferdig behandlet, så begynner mange av oss å forsvare og forklare oss. For ingen skal tro noe om oss som ikke er sant! Men hvordan i alle dager er det mulig å vinne den kampen!? 😉  Forklaring avler bare nye misforståelser, for den enes sannhet er den andres løgn. En sliter seg ut i den kampen, for rettferdighet kan ikke oppnås. Det som er rettferdig for meg, ville jo vært urettferdig for noen andre. Så da så! En får bare være som en er, og la andre være som de er. Og blir en angrepet, av fremmede land eller befolkningsgrupper eller enkeltpersoner, så får en heller bite det i seg... Men er DET så lett da? Nei, veldig vanskelig, ville jeg tro.

Men rettferdig for alle parter kan det visst da ikke bli, så vi må bare lære å leve med det. Men det der; 'Ingen rettferdighet, ingen FRED'! Det var en veldig negativ overskrift på det innlegget, synes jeg. Vi mennesker kan jo ikke leve i ufred resten av livet heller. Det blir et stusslig liv! Da får vi heller alle sammen leve med vår egen hjemmesnekra 'rettferdige sannhet' så godt vi kan. Og la andre få beholde sin rettferdige sannhet. Uten å krige om hvem som har rett. Det er å håpe på at de fleste av oss klarer det bedre enn de gjør i konflikten mellom Israel og Palestina. Eller alle andre steder det er krig rundt omkring i verden.

Om vi ikke kan finne rettferdighet, så får vi heller finne vår egen FRED. Den finner vi nok inni oss selv. 🙂 Hvis vi leter lenge nok... Lykke til!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.